MOLTKES PALÆ

D_C_new.jpg
  

Going to New York

Ingen tvivl om, at Moltkes Bar har hentet en stor del af sin inspiration fra New Yorks mange speakeasies. Gennem årene er det efterhånden blevet til utallige besøg på New Yorks mange barer. Her er blot et udvalg til inspiration, næste gang du skal til The Big Apple:
  

Death & Co.

DC02.jpg

Death & Co. er synonym med hard-to-get-attituden blandt New Yorks barer – på den gode måde vel at mærke. East Village, mørk sidegade, ingen vinduer og ingen mulighed for at reservere. I modsætning til mange andre barer, lukkes der kun gæster ind, hvis der reelt er plads – kvalitet frem for kvantitet for de cirka 60 gæster. Er der kø, må du bare stille dig op og vente – eller gå en tur i kvarteret, så ringer dørmanden, når der er plads til dig.
 
Death & Co. er dog ventetiden værd. Indenfor finder du en bar i topklasse med et stort cocktailkort, der byder på en stribe klassiske cocktails. Men ikke mere klassiske, end at de har fået en drejning. Og ikke mere drejede, end de er tro imod de gamle principper. Menukortet er på niveau med cocktailkortet og består af lette amerikanske retter og bites: små lune crab cakes, lobster rolls, miniburgere, osv. osv.
 
Der arbejdes med detaljen, og når du først er kommet ind, er hard-to-get-attituden væk: gæstfrihed fra a til z er en lige så stor og vigtig ingrediens som den spiritus, der står på hylderne. David Kaplan og holdet på Death & Co. var en af de største inspirationskilder, da Moltkes Bar åbnede i 2009, og er i dag vores foretrukne tilholdssted, når vi er ’over there’: our home away from home!
 
Som en fodnote kan nævnes, at Death & Co. i 2010 blev hædret med priserne ’America’s Best Cocktail Bar’ og ’World’s Best Cocktail Menu’ ved cocktailfestivalen Tales of the Cocktail. 

 
Adresse: 433 East 6th Street, Lower East Side, New York
Hjemmeside: www.deathandcompany.com/lounge
   

Amor Y Amargo

AY01.jpgLængere nede ad East 6th Street ligger Amor y Amargo – Love and Bitters. Udefra minder baren mest af alt om en blandet landhandel med et stort udvalg af professionelt bartenderudstyr og bitters til salg. Og det er da også sidstnævnte, der er hovedpersonen i den lille bar.
 
Glæd dig til negroni, gibson, cognac old-fashioned og andre lækkerier, hvor spiritussen naturligvis spiller en vigtig rolle, men hvor et helt batteri af amaros og bitters stjæler rampelyset. Baren er i øvrigt den første bar, vi har set med hjemmelavet vermouth på fad.

 

Adresse: 443 East 6th Street, Lower East Side, New York
Hjemmeside: www.amoryamargo.com
 

PDT

PDT.jpgSig det ikke til nogen, men i samme kvarter ligger PDT (Please Don't Tell). Hvor andre speakeasies gemmer sig bag anonyme, vinduesløse facader, går PDT mere opfindsomt til værks for at skjule sin eksistens: Smut ned ad trappen til Crif Dogs, gå ind i telefonboksen til venstre, løft røret, kryds fingre, og meld din ankomst. Er du heldig, åbenbarer der sig en dør ind til en ’hule’, der kan tilfredsstille selv den mest krævende nyder af cocktails.
 
Servicen, professionalismen og drikkevarerne er i top, men plads er der ikke meget af – nogle få ’båse’ med plads til 4-5 gæster i hver og en lang bar med plads til 10-15 gæster. Mad er der heller ikke meget af. Det vil sige, at det naturligvis er muligt at få stukket en hotdog fra nabodisken ind gennem lemmen til baren. Hotdogs og cocktails? Faktisk ikke så tosset en sammensætning endda – og det er naturligvis en hotdog i en anden og bedre klasse end den, vi kender fra Rådhuspladsen i København.

 

Adresse: 113 St. Marks Pl., Lower East Side, New York
Hjemmeside: www.pdtnyc.com
 

Pouring Ribbons

Nyt skud på stammen af must-go-to barer i New York. Baren er ny, men holdet bag bardisken tæller en lang stribe af garvede bartendere fra New York. Heriblandt Joaquin Simo, der i flere år var en af de stærke kræfter på Death & Co. Joaquin blev i øvrigt velfortjent hædret med titlen ’American Bartender of the Year i 2012’.
 

Baren ligger på første sal, hvor en verden af gæstfrihed og gode veltillavede cocktails venter. Alt er iscenesat til mindste detalje – her er der ingen, der har sprunget over det lave gærde. Det samme gælder cocktailskortet, der på overskuelig vis fortæller om de enkelte cocktails er klassiske, innovative, forfriskende eller stærke på spiritus. Flotteste og mest informative cocktailkort vi har set. Enjoy!

 

Adresse: 225 Avenue B, 2nd Floor, East Village, New York

Hjemmeside: www.pouringribbons.com

 

EO - Employes Only

EO-01-web.jpgBliv ikke skræmt af den triste facade og spåkonen, der sidder ved vinduet – eller den utilnærmelige dørmand. Bag døren åbner sig en verden fra dengang, da 20’erne brølede, og udskænkning af spiritus var forbudt i USA. Og hermed også forklaringen på den tillukkede facade: Employees Only er nutidens svar på datidens smugkroer.
 
Stilen er gennemført helt ned i detaljen: drinks og cocktails af høj klasse, bartendere i hvide skjorter og moustache og et menukort, der giver mundvand. Bag bardisken står et sandt batteri af spiritusflasker og en professionel stab af bartendere, der er rekrutteret fra en række af New Yorks bedste barer. Det er ikke her, du finder de farverige cocktails med paraplyer og stjernekastere, men derimod de mange old-school-klassikere. Mixet og serveret til perfektion!
 
Udover cocktails byder Employees Only også på et flot menukort og et køkken, der er åbent helt frem til klokken 03:30 om natten. Det giver næsten sig selv, at baren er åben til endnu senere – og Employees Only er da også et yndet mødested for New Yorks bartendere, der dukker op i løbet natten, når deres vagter slutter.

 

Adresse: 510 Hudson Street, Greenwich Village, New York
Hjemmeside: www.employeesonlynyc.com
   

Little Branch

LB01.jpgLittle Branch tilhører Sasha Petraskes imperium af speakeasies, hvoraf Milk & Honey er den mest kendte (og absolut sværeste at få adgang til). Indrømmet: Jeg har aldrig været på Milk & Honey (hard-to-get kan også være too-hard-to-get). Det betyder heller ikke så meget, da Little Branch efter sigende lever op til samme høje standard som Milk & Honey, blot med en mere imødekommende attitude.
 
For at blive i termerne hard-to er oplevelsen af den kælder, hvor baren holder til, hard-to-believe i den positive betydning. Det samme er cocktailkortet: Hver type spiritus er repræsenteret ved blot én cocktail, men man har også mulighed for at vælge ’Bartender’s Choice’, en af de mange sipping spirituosa eller hot drinks.

 

Adresse: 20 Seventh Avenue @ Leroy / Carmine Street, West Village, New York
Hjemmeside: Klik her
 

Angel's Share

AS01.jpgDet er sjældent, man skal holde udkig efter en uprætentiøs japansk restaurant, når man er på jagt efter gode cocktails. Men det er, hvad du skal, hvis du vil besøge Angel’s Share. Gå op på anden sal til restauranten, drej skarpt til venstre, og sæt kursen mod den anonyme dør, der giver adgang til denne lille perle af en bar.
 
Udover japansk-inspirerede cocktails byder baren også på et udvalg af lette snacks som sashimi og dim sum. Er du heldig at få plads ved baren, får du i tilgift oplevelsen af japansk effektivitet, når der shakes og stirres. Sidder du ved et af bordene ud til de store vinduer, får du i stedet den flotteste udsigt til det pulserende liv på gaden.
 
Apropos plads: Baren byder kun på siddepladser, ingen grupper over fire og ingen mulighed for blot at ’hænge’ ved baren. Det er din sikkerhed for at kunne nyde din cocktail i fred og ro.

 
Adresse: 8 Stuyvesant Street @ 2nd and 3rd Avenue, East Village, New York
Hjemmeside: Klik her
 

La Esquina

LE01.jpgDet er absolut hverken stil eller klasse, der springer en i øjnene ved ankomsten til La Esquina (eller The Corner Deli, som der står bøjet i neon over indgangsdøren). Det er nu heller ikke delien, der er målet for besøget, men derimod kælderen. Først skal man dog forbi den lurvede dørmand, der nidkært vogter indgangen til underetagen.
 
Når det lykkes at overtale ham til at åbne døren, er det ned ad den stejle trappe og en tur rundt mellem potter og pander i det arbejdende køkken til brasseriet og en sand himmel af tequila. Baren byder nemlig på margaritas i alle afskygninger og langt over 100 forskellige tequilas og mezcals, som du kan nyde sammen med tortillas, quesadillas, empanadas og andre mexicanske specialiteter.

 
Adresse: 114 Kenmare @ Lafayette Street, Soho, New York
Hjemmeside: www.esquinanyc.com
 

Pegu Club

PC01.jpgPegu Club er en sand ’gin heaven on earth’ skabt af Audrey Saunders aka The Libation Goddess. Selvom baren er opkaldt efter den klassiske ginbaserede cocktail, og gin er stjernen på cocktailkortet, byder Pegu Club dog også på et pænt udvalg af andre typer spiritus.
 
Er du sulten, serveres der desuden små lette anretninger – oven i købet med forslag til, hvilke cocktails der passer til hvilke retter.

 
Adresse: 77 West Houston Street, 2nd Floor, Soho, New York
Hjemmeside: www.peguclub.com
 

Brandy Library

BL01.jpgI de fleste barer er cocktailkortet enten en foldet A4-side eller et lille hæfte med et lamineret omslag. På Brandy Library er det en tyk bog på størrelse med H.C. Andersens samlede eventyr.
 
De første par sider byder på et udvalg af lette retter. Derefter er der nogle få sider med klassiske cocktails. Og til sidst venter et helt kompendium på mere 50 sider med alverdens fremragende spiritus til at nyde neat.
 
Baren er selvfølgelig indrettet som et bibliotek, hvor bøgerne dog er udskiftet med flasker. Bliv ikke overrasket, hvis bartenderen forlader baren for at hente den ønskede flaske på en af de mange hylder, der dækker væggene.

 
Adresse: 25 N. Moore Street, Tribeca, New York
Hjemmeside: www.brandylibrary.com
 

Clover Club

CC.jpgHot spot og lokal bar med international klasse i Brooklyn. Det perfekte tilflugtssted, når man vil lidt væk fra Lower Manhattans pulserende liv og leben, og alligevel ikke længere væk end nogle få stationer på G-line. 
 
Cocktailkortet er både klassisk og innovativt på samme tid, og køkkenets menuer følger samme stil og klasse. Med i købet følger uden beregning hygge, velvære og gæstfrihed.
 
Besøg Clover Club til frokost eller aften - eller oplev hele Brooklyn samlet på Clover Club lørdag eller søndag formiddag til brunch.

 

Adresse: 210 Smith Street, Brooklyn
Hjemmeside: www.cloverclubny.com
 

Eleven Madison Park

11MP.jpg'Top Notch' må være overskriften for Eleven Madison Park - restaurant og bar i den dyreste (bedste) liga inden for sin kategori.
 
Manden bag Eleven Madison er Danny Meyer, der med tiden er blevet en legende for sin evne til at implementere begreber som gæstfrihed og gæsten i centrum på alle sine restauranter.
 
Restauranten på Eleven Madison leder tankerne hen på Københavnske restauranter som Noma, AOC og Geist - og baren følger med i samme høje klasse. Det er ikke billigt, men det er en oplevelse, man kan nyde at tænke tilbage på længe, og så passer pengene vel egentlig meget godt.
 
Restauranten fik sin tredje Michelin stjerne i 2011, og baren blev hædret med prisen som 'Best Restaurant Bar' ved Tales of the Cocktail 2011.

 
Adresse: 11 Madison Avenue, New York
Hjemmeside: www.elevenmadisonpark.com

 

NoMad Hotel og Restaurant Bar

NoMad.jpgTilbage i tiden var mange barer tilknyttet et hotel for ad den vej at komme let til en spiritusbevilling. Senere blev hotelbarerne med deres internationale gæster vigtige i udbredelsen af mange af de cocktails, vi stadig nyder i dag. Når alt det pæne er sagt, så bød mange af disse barer desværre også på lette løsninger i glasset - de havde jo ikke rigtig noget ud af at kræse for deres gæster, der ofte kun havde mulighed for et enkelt besøg, inden de rejste videre.
 
NoMad Hoel og Restaurant Bar gør op med den myte. Selv om hotellet er nyt, er det som at træde ind i en forsvunden verden af elegance og gæstfrihed. Omgivelser som disse forpligter, og jeg skal hilse at sige, at barchefen Leo Robitschek og holdet bag baren lever op til disse forpligtelser - og mere til. Bravo.

 
Adresse: 1170 Broadway ved 28th Street, New York
Hjemmeside: www.thenomadhotel.com
 

Dead Rabbit

Seneste skud på stammen af top-notch cocktailbarer ligger i Financiel District: The Dead Rabbit Grocery and Grog!
 
Den 'døde kanin' er resultatet af tålmodighed og mere end to års forberedelse. Det er den tid, det tager, hvis man vil gå hele vejen for at skabe noget unikt. Forventningerne var således høje, da baren endelig åbnede i slutningen af 2012. Blev de indfriet? Ja! En bar hvor der er kælet for selv den mindste detalje, og cocktails der naturligvis har gennemgået samme opmærksomhed, inden de fik plads på den omfattende cocktailmenu.

 
Hvad er Dead Rabbit? Værthus i stueetagen, cocktailbar med tilhørende køkken på første sal, og et lige så imponerende selskabslokale på anden.
 
Allerede et halvt år efter åbningen strøg baren direkte ind som nummer fem på listen over verdens bedste barer. Hertil skal lægges, at de ved det årlige Tales of the Cocktail blev hædret med hele tre priser: World's Best New Cocktail Bar, World's Best Cocktail Menu og International Bartender of the Year. Har de fortjent al den hæder? Ja! Har det steget dem til hoved? Nej, gæstfrihed og imødekommenhed er også på menuen.

  
Adresse: 30 Water Street, New York
Hjemmeside: www.deadrabbitnyc.com
 

Andre barer

Vi har naturligvis også besøgt mange andre af byens bedste barer, som Flatiron Lounge (high volume bar i Flatiron District), Mayahuel (tequila joint i Lower East Side), Macao Trading (portugisisk/kinesisk-inspireret restaurant og bar) og flere andre.
 
 

Astor Wine & Spirits

Astor-web.jpgEr du ude efter et større udvalg af spiritus end lufthavnens afgangsterminal byder på, er Astor Wines & Spirits stedet.

Vinene er naturligvis i overtal, men bagerst i den store forretning er der et lige så stort udvalg af spiritus og likører. Der er næppe mange mærker, der ikke er repræsenteret på hylderne, og det er også her, at top-shelf mærkerne opbevares bag lås og slå.

Astor Wines & Spirits har næsten dagligt smagninger. Hold øje med deres hjemmeside for datoer og tider.

 
Adresse: 399 Lafayette Street, East Village, New York
Hjemmeside: www.astorwines.com
 

Klik her for en printvenlig version
 
 

Moltkes Bar · Dronningens Tværgade 2 · 1302 København K

Telefon 33 14 80 66 · bar@moltkes.com