MOLTKES PALÆ


    

Moltkes Bar i Go' Morgen Danmark

Lørdag, den 17. november var Morten og Henrik gæster i Go' Morgen Danmark, hvor de fortalte om glemte cocktails og Axel Sørensens lommebog med opskrifter fra Café de la Reine i 1930'ernes København.

 

[Læs mere om om projektet Forgotten Cocktails to Try Before They Die her]

[Se hele klippet fra Go Morgen Danmark her]
  
Morten gav fire eksempler på glemte cocktails:
 
 

Blue Train

1,5 cl. Beefeater Gin

1,5 cl. Cointreau

1,5 cl. Luxardo Maraschino

1,5 cl. Bitter Truth Crème de Violette

1,5 cl. friskpresset citronjuice

 
Alle ingredienser shakes med is.

Straines i et afkølet Martiniglas.

Pyntes med citrontwist.

 

Blue Train optræder første gang i ’The Savoy Cocktail Book’, hvor den dog får sin blå farve fra simpel frugtfarve.
 

Det er den blå farve, der fik os til at interessere os for denne cocktail. Blandt andre blå cocktails optræder også Aviation, der i sin oprindelige opskrift af Hugo Ensslin fra 1916 fik sin lyseblå farve og smag af Creme de Violette.
 

Creme de Violette forsvandt imidlertid mere eller mindre fra markedet, og da Craddock indlemmede Aviation i sin cocktailbog, undlod han simpelthen den ingrediens i hans opskrift. Hvad der har fået ham til at bruge blå frugtfarve i Blue Train, må stå hen i det uvisse.
 

Denne udgave af Blue Train er fra Bar UnCommon, New Orleans.

 

Amalienborg Cocktail

6 cl. Dubonnet

3 cl. Dolin Dry Vermouth

2 cl. Tanqueray Gin
 

Alle ingredienser stirres med is.
Straines i et afkølet Martiniglas.
 
Denne opskrift er fra Axel Sørensens lommebog med opskrifter fra Café de la Reine. Opskriften optræder også i Sven Holms 'Drinks' fra 1938.

 

Vupti-Gine

3 cl. Caloric Punch

3 cl. Krone Akvavit

0,25tsk. Meyers’s Rum
1 tsk. friskpresset citronjuice

2 stænk Angostura Bitters
 

Alle ingredienser stirres med is.

Straines i et afkølet coupeglas.
 

Om Vupti-Gine blev skabt på Café de la Reine, ved vi ikke, men det kan meget vel være tilfældet. Vupti-Gine er også navnet på en revysang, og med caféens ry som digternes tilholdssted, er det meget sandsynligt. Sangen blev sunget første gang i Sommer Revyen på Bellevue Teatret i 1937 af Ellen Gottschalch og Ib Schønberg.
  

Lyder det støvet? Der er også støv på flasken med Caloric! Caloric er en gammel svensk punch også kendt som kallerik/callerik. Caloric Punch er en sød likør, der hovedsagligt består af arrak, der stammer fra Ostindien, hvor det den fremstilles af rørsukker og ris.
 

At drikke punch er en gammel skik i Sverige, hvor man tilbage i 1700-tallet nød at samles om en festlig punchebowle. Senere blev punch markedsført i flasker, og det ene mærke efter det andet så dagens lys. Mest berømt blev dog Caloric Punch, der blev lanceret i 1862. 

 

Ping Pong Cocktail

3 cl. Caloric Punch

3 cl. Powers Gold Label Whiskey

3 cl. Old English Gin              

 
Alle ingredienser stirres med is.

Straines i et afkølet Martiniglas.
 

Ping-Pong Cocktail blev et ping-pong i valget af de flasker, der skulle til at genskabe denne cocktail fra Axel Sørensens lommebog. Den svenske Caloric Punch var ifølge opskriften givet, hvorimod vi måtte en tur omkring whiskeyflasken med den irske Powers Gold Label for at få den del på plads.
 
Tilbage var valget af gin. Skulle vi matche den smagsprofil vi havde oplevet med mange af lommebogens cocktails, skulle vi have fat i en forholdsvis sød Old Tom gintype. Valget faldt på den dansk udviklede Old English Gin.
 

Old English Gin er baseret på en opskrift fra 1783, og 11 friske planteekstrakter: enebær, citron, koriander, Cassia, orris rod, kvan, lakrids, appelsin, muskatnød, kanel og kardemomme.

 

 

Moltkes Bar · Dronningens Tværgade 2 · 1302 København K

Telefon 33 14 80 66 · bar@moltkes.com